4 szép szelet marhafelsál,
4 közepes sárgarépa,
4 marék zöld színű zöldbab,
25 dkg laskagomba vagy erdei csiperke,
2,5 dl nyers rizs,
4 szelet ´sliced bacon´ szalonna,
2 közepes fej vöröshagyma,
10 dkg vaj, ételízesítő, mustár, bors
|
A húst kiklopfolom, meghintem ételízesítővel, megkenem mustárral és 1-2 órára a hűtőbe teszem, hadd gondolkodjon kicsit. A zöldbabot, sárgarépát és laskagombát megtisztítom, megmosom, a babot úgy hagyom, a répát hosszú vékony hasábokra, a gombát vékony szeletekre vágom (csiperkéből, sampionból lehet 3-4 mm is). A zöldségeket kis fazékban, 3,5 dl forrásban levő ételízesítős vízben vagy húslében egymás után megblansírozom és leszűröm. A babot, répát és a gombát 2-2 percig forralom, ugyanabban a leszűrt lében. A zöldségeket lecsöpögtetem, a blansírozó levet félreteszem. A hússzeleteket forró vajban hirtelen mindkét oldalán kisütöm és félreteszem. A rizst ezen a vajon kicsit megpárolom, majd felöntöm a zöldség levével, ráteszek két kávéskanál ételízesítőt, és felforralom. Ha felforrt, leveszem a tűzről és félreteszem. Előveszek egy tűzálló tálat - a legjobb a remoszka vagy (egy órán át hideg vízbe áztatott) cserépedény (római tál, römertopf, pataki tál) -, az alját, oldalát kikenem vajjal, és az alját kibélelem a karikára vágott és lesózott hagymával. Erre ráterítem a rizst, a rizsre a húsokat. A húsra a gombát teszem, vékonyan megborsozva és ételízesítővel meghintve, a gombára húsonként egy-egy, a sliced baconnal összekötözött (beletekert) sárgarépa- és zöldbabcsomagot, ezt is meghintem ételízesítővel. Végül meglocsolom 3-4 evőkanál olvasztott vajjal, lefedem a tálat, és kb. 220 fokos, meleg sütőben 40-50 percig sütöm. Tálaláskor a tányér egyik felére piros-fehér-zöld alakzatba terítem a répát, rizst és a babot, a tányér másik felére a húst és mellé kis kupacba a gombát. Nemcsak szép, de finom is. Télen savanyú dinnyét, nyáron paradicsomsalátát adok hozzá.
Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.
JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.
|